Kuhinje z otokom – prednosti in slabosti

kuhinje z otokom

Kuhinje z otokom so že od 70. let prejšnjega stoletja stalnica v domovih po vsem svetu, pri nas pa so se začele pojavljati šele pred nekaj desetletji. A vse od takrat so kuhinje z otokom najbolj priljubljena oblika kuhinj, saj nudijo veliko prednosti, zaradi katerih si kuhinje brez otoka ne moremo več predstavljati.

K njihovi priljubljenosti so zlasti pripomogli različni kuharski kanali, kjer je bil kuhinjski otok osrednja točka kuhinje. Na njem so kuharji hrano pripravili, velik prostor je omogočal hkratno predstavitev vseh uporabljenih sestavin, na koncu pa je otok služil tudi kot miza za uživanje v pripravljeni jedi.

Ne glede na to, ali ste v fazi načrtovanja nove kuhinje ali želite zgolj posodobiti obstoječo zastarelo kuhinjo, je vključitev kuhinjskega otoka odličen način, kako v enega osrednjih prostorov v vašem domu vnesti funkcionalen in estetski element. V nadaljevanju vam bomo predstavili določene prednosti in slabosti kuhinje z otokom, o katerih je pred dokončno odločitvijo vredno razmisliti.

Prednosti

Največja prednost kuhinjskega otoka je vsekakor njegova velikost in dodaten prostor za shranjevanje in delo, ki ga nudi. Dobro zasnovan kuhinjski otok lahko količino prostora za shranjevanje v kuhinji celo podvoji, kar pomeni, da potrebujemo manj prostora v shrambi. Pri načrtovanju kuhinjskega otoka ste lahko pri določanju vrste prostora za shranjevanje izredno kreativni in izberete police, omare, predalnike, vrtljive elemente ali celo kombinirate. Hkrati nam dodatna delovna površina omogoča pripravo zahtevnejših jedi in celo jedi za večje družbe. Kuhinjski otoki nam tako lahko olajšajo vzdrževanje živahnega družabnega življenja.

Kuhinje z otokom navadno delujejo tudi kot mini jedilnice, če okoli kuhinjskega otoka razporedimo nekaj stolov. Pri hitrih obrokih, ko nimamo veliko časa in želimo le na hitro malo prigrizniti, je otok popoln prostor, saj se hitro počisti, hrane pa nam ni treba nositi iz kuhinje. Če nameravate kuhinjski otok uporabljati tudi kot dodaten jedilniški prostor, vam lahko pri načrtovanju količine stolov pomaga podatek, da za vsak stol potrebujemo približno 50 cm prostora za udobno sedenje.

Ker lahko otok z vidika funkcionalnosti povsem prilagodite lastnim željam in potrebam, so kuhinje z otokom načeloma znatno bolj funkcionalne. Ker lahko vse nujne elemente, kot je kuhališče in celo pomivalno korito, premestimo na kuhinjski otok, imamo vse potrebno za pripravo obroka na enem mestu. S tem zmanjšamo čas prehajanja od enega funkcijskega elementa k drugemu, s tem pa posledično skrajšamo tudi čas priprave obroka.

kuhinje z otokom

Še ena prednost kuhinje z otokom je tudi ohranjanje stika z dogajanjem v domu. V sodobno zasnovanih hišah so kuhinja, jedilnica in dnevna soba neprehodno povezane v enem samem prostoru. V tradicionalnih kuhinjah je to pomenilo, da smo bili med pripravo obroka obrnjeni k pultu, torej k steni, kar je pomenilo, da smo bili nekoliko izolirani od dogajanja v preostalem delu bivalnega prostora. S kuhinjskim otokom, ki navadno združuje več funkcijskih elementov, pa se vse to spreminja. Kuhinjski otok je navadno povezovalni element med kuhinjo in jedilnico oz. dnevno sobo, kar pomeni, da smo med pripravo hrane obrnjeni neposredno proti dogajanju, s čimer smo bolj vključeni v dogajanje, posledično pa tudi v družinsko življenje.

Kot vsaka druga stvar, pa imajo tudi kuhinje z otokom določene slabosti, ki vas lahko od nakupa odvrnejo.

Slabosti

Otoki so torej lahko izredno  funkcionalen del kuhinj, kamor lahko namestimo različne funkcijske elemente, za katere v ostali kuhinji ni prostora ali pa si med pripravo obroka na kuhališču preprosto želimo biti v stiku z dogajanjem v bivalnem prostoru. Seveda pa to pomeni, da je treba pri načrtovanju kuhinjskega otoka upoštevati vse potrebne napeljave. Za namestitev pomivalnega korita je treba napeljati tudi odtočne in dovod vode, za namestitev kuhališča pa obvezno potrebujete tudi električno oz. plinsko napeljavo, odvisno od vrste kuhališča. Električna napeljava na kuhinjskem otoku je v vsakem primeru priporočljiva, saj pri pripravi jedi pogosto potrebujemo električne pripomočke, kot je npr. mešalnik, pomanjkanje električne napeljave pa pomeni nepotrebno premikanje procesa priprave hrane na navadni delovni pult. Zato pazite, da pri načrtovanju napeljave pri novogradnji upoštevati tudi to in imate že v zgodnji fazi razdelan načrt, kakšno kuhinjo želite. Če sprememba napeljave pri obnovah kuhinj ni možna, pa to še ne pomeni, da se morate kuhinjskemu otoku povsem odreči, saj so kuhinjski otoki lahko povsem funkcionalni tudi kot izključno delovna površina.

Kuhinje z otokom lahko zavzamejo veliko prostora. Seveda lahko kuhinjski otok povsem prilagodite prostoru, ki ga imate na voljo, vendar imejte v mislih, da velikost povprečnega kuhinjskega otoka znaša 100 x 200 cm. Z manjšo velikostjo lahko znatno ogrozite funkcionalnost kuhinjskega otoka do te mere, da namestitev ni več smiselna, otok večjih dimenzij pa pogosto ostane neizkoriščen in zgolj zavzema prostor, ki bi ga lahko namenili dnevnemu prostoru. O smiselnosti otoka je treba razmisliti tudi v primeru manjše kuhinje, saj lahko namestitev otoka znatno omeji gibanje, kuhinja pa bo tako še manj funkcionalna.

Če kljub zgornjim nasvetom niste prepričani, ali je kuhinjski otok prava izbira za vas, priporočamo, da se posvetujete s ponudnikom, kjer nameravate kuhinjo kupiti. Tam vam bodo lahko najbolje svetovali glede na obstoječo ponudbo, razpoložljivost prostora in vaše želje, da bo vaša kuhinja kar najbolj funkcionalna in še dolgo služila svojemu namenu.

no replies

Leave your comment