Moderne kuhinje za vsakogar

moderne kuhinje

Moderne kuhinje odlikujejo eleganca, čiste linije in izredna odpornost. Zasnovane so s poudarkom na funkcionalnosti in estetiki, hkrati pa vsebujejo elemente tradicionalnih kuhinj, spremenjene in predelane, da kar najbolje sovpadajo z načeli moderne kuhinje. Glavna značilnost je ta, da so posebej prilagojene vsakemu kupcu, njihovi estetiki in potrebam.

Moderne kuhinje največkrat prepoznamo po gospodinjskih napravah iz nerjavečega, ki združujejo sodobne oblike in čist videz. Tradicionalni aparati belih barv namreč s starostjo porumenijo, družine z majhnimi otroci pa se vse predobro zavedajo, kako hitro se lahko navzamejo tudi drugih barv. Hkrati nerjaveče jeklo odlično sovpada z vsemi toni in barvami kuhinj, ne glede na slog. Moderne kuhinje se nikakor ne omejujejo glede funkcionalnosti, zlasti ko je govora o visoko tehnoloških dodatkih, kot so pultne nape, posebni dizajni predalnikov in vgrajene vtičnice.

In če je pri tradicionalnih kuhinjah pogosto veljalo, da morajo biti iz lesa, se moderne kuhinje temu trendu upirajo povsem anarhistično. Glede izbire primarne barve kuhinje smo povsem neomejeni. Z napredkom tehnologije smo razvili umetne materiale, ki omogočajo široko barvno paleto, vseeno pa je pri izbiri moderne kuhinje dobro slediti barvnemu pravilu 60-30-10: šestdeset odstotkov kuhinje naj bo v dominantni barvi, 30 odstotkov kuhinje lahko oblečete v sekundarno barvo, samo 10 odstotkov kuhinje pa je lahko v izrazitejši barvi, ki razbije monotonost in v kuhinjo vnese svežino.

moderne kuhinje

Pazite tudi na prenatrpanost. Sodobne kuhinje namreč odlikuje čistoča na vseh področjih, tudi v količini. Pripomočke in manjše naprave shranjujte v omarah in predalnikih, skrite pred radovednimi očmi, ali v sodobnih vsebnikih, sestavine pa prestavite v shrambo. Čista in pospravljena kuhinja brez nepotrebne navlake bo v vaš dom vnašala svežino in čistočo.

Izredno pomemben vidik moderne kuhinje je tudi svetloba. V tradicionalnih kuhinjah je čez dan svetloba prihajala skozi okna, ki so bila pogostno nesmiselno razporejena glede na postavitev kuhinje, zvečer pa je kuhinjo osvetljevala stropna svetilka. V sodobnih kuhinjah svetloba prihaja skozi velika okna in sodobna svetila, smiselno razporejena po kuhinji, določene kuhinje pa omogočajo tudi vgradnjo LED trakov pod zgornje omarice, kar dodatno pripomore k osvetlitvi delovnega pulta.

Pri tradicionalnih gradnjah je bila kuhinja pogosto povsem ločena od bivalnega dela in skrita za vrati, današnje novogradnje pa ubirajo povsem novo pot. Kuhinje prepoznavajo kot osrednjo točko doma in jo skupaj z jedilnico neposredno integrirajo v dnevno sobo. Kuhinj zaradi dovršenega stila in dizajna namreč ni več treba skrivati, tehnologija pa poskrbi, da je kuhinja vedno pospravljena in pripravljena na poglede obiskovalcev našega doma. Prav tako med pripravo hrane nismo več ločeni od preostale družine, ampak del dogajanja, kuhinja pa vse bolj postaja središče dnevnega življenja.

Če si nove kuhinje trenutno še ne morete privoščiti, lahko z obnovo začnete postopoma. Že majhne spremembe lahko povsem spremenijo vaš pogled v kuhinjo in popestrijo dom. Kuhinjska stena služi kot osrednja točka vaše kuhinje, čeprav se vam morda ne zdi tako. Predstavljajte si, kako bi vaša kuhinja izgledala, če bi imeli med pultom in zgornjimi omaricami samo belo steno. Kaj pa živo modre ploščice? Zagotovo bi to povsem spremenilo vašo kuhinjo. Sodobne kuhinje stremijo k majhnim, a močnim osrednjim točkam. Steno za štedilnikom lahko popestrite s posebnimi ploščicami nenavadnih oblik ali velikosti ali celo mozaikom. Zamenjate lahko tudi pult. Dolgočasen in izrabljen lesen pult lahko brez težav zamenjate za granitnega ali v imitaciji kamna, ki bo v kuhinjo vnesel dih svežine.

Zgornje točke vam bodo v pomoč, če načrtujete novogradnjo ali zgolj obnovo vašega doma. Izbira kuhinje naj bo premišljena odločite, saj gre za dolgoročno naložbo, ki povsem spremeni atmosfero vašega doma. Ničesar ne prepuščajte naključju. Prepustite se strokovnjakom in jim zaupajte izbiro za vas najbolj primernega dizajna, ki bo v vaš dom vnesel novo svežino in sodoben videz.

no replies

Leave your comment